Sidstycken jubilerar

19 mars 2021.

I DAG FIRAR den digitala kultursidan Sidstycken sitt 4-månadersjubileum. Under den tiden har sidan haft 2 403 besök.

DET VAR den avtagande bevakningen i media, som gav upphov till den här sidan. Allt färre böcker kom att recenseras. Utställningar och konserter nämndes knappast alls. Kulturhändelser började förbigås utan uppmärksamhet. Det uppstod ett tomrum, som behövde fyllas.

Som mångårig kulturchef i UNT visste jag vad ett starkt gensvar från läsarna innebär. Det var de som avgjorde kultursidans innehåll. Det var för dem vi skrev. Det var en värdemätare så god som någon. Vilket det bör vara. En kontakt av det slaget kan inget datorprogram, hur snillrikt det än är, ersätta. Jag fick idén och blev nyfiken på hur långt den bar.

DET VAR BÖRJAN för vad som kommit sedan. Begränsat inledningsvis för att öva upp det tekniska. Efter genomgången kurs i webblayout. Uppmärksamheten, så länge, främst på vad som hände i Uppsala. Min kärlek till teatern fick avgöra. Några recensioner låg och väntade på publicering. Sedan kom, som alla vet, restriktionerna i samband med Covidepidemin. Ingen hade förutsett det. Värst drabbades sammankomsterna med kulturella förtecken.

Nu har Sidstycken funnits i 4 månader och gensvaret varit stort. Nästan 2 500 besök. Det ger givetvis uppmuntran att fortsätta min satsning på en digital kultursida. Dagligt umgänge med kultur har varit mitt livsinnehåll. Under många decennier. Sedan tidiga tonår. Den inställningen är svår att ändra på. Jag fortsätter att leva så här.

DET VAR DÅ jag gjorde mina avgörande val. Självfallet har de inte alltid passat ihop med det som varit opportunt för tillfället eller utmärkande för opinionens rådande smak. Just nu är min upplevelse att det går min väg. Med läsningen, inte hörandet, som det viktigaste.  

Jag läser, nytt och gammalt, och berättar sedan på den här sidan om vad jag varit med om.  Några böcker har det hunnit bli under vintern. Ingen teater, en smula konst, knappast musik. Den konstform som mer än annat bygger på en gemensam närvaro. När pandemin avtar, hoppas jag på flera dagsaktuella nedslag. Facebook är min digitala löpsedel. Det är där jag talar om när någonting har hänt.

Bo-Ingvar Kollberg

Sidstycken.com