Vendeltid med Elsie

EN NY BOK: Elsie Johansson: Bladet från munnen (Albert Bonniers förlag)

Hur och varför en människa blir vem hon är, återkommer som tema i Elsie Johanssons hela författarskap. Foto: Bonniers

Elsie Johanssons nya bok Bladet från munnen är en tankebok med både uppländsk vrede och världens godaste hjärta. Ondskan, som förgiftar vardagen, har där sin givna plats. Och engagemanget. Starkare än allt. För det största samhällsproblemet. Övervåldet mot barnen.

NYCKELN TILL världens godaste hjärta ligger under den tredje lösa stenen till vänster i farstutrappan till det röda huset på åsen i Vendel. Det är här hon bor, Elsie Johansson. Oförliknelig. Med öppen, rak och direkt kontakt med sin uppländska vrede. Ur hennes inre hörlurar kommer det fram. Allt hon sett och upplevt av småskurenhet och avund. Av att veta sin plats. Hur och varför en människa blir vem hon är.

Allt hon vet om elakheterna i vardagen. Om hur rykten sprids för att krossa människor. Och med insinuationer undergräva deras sociala nätverk. Och avundsjukan, som både kallas kunglig och svensk. Allt för att förgifta andra människors liv. Hålla nere. Hos Elsie Johansson råder alltid Vendeltid. På gott och ont.

BLADET FÖR MUNNEN är inte hennes. Det har andra satt dit. Nu tar hon bort det. Där finns diktandets självtvivel och drömmar. Åldern. Det är synd och skam att leva. Har hon fått lära sig. Hon är barn. Bollar med sina bollar. Tre stycken i luften samtidigt. Svinslakten sprider sin odör. Med det egna människovärdet förhåller det sig lite si och så. Som för oss alla. Självkänslan kunde vara bättre.

Människodjupens outgrundlighet. Där lodar Elsie Johansson. Hon finner sig i middagskonversationens klichéer och yta. Men är nog inte riktigt där ändå. Hon var skolljus, fick ta realen. Men visst fanns där också ondska och grymhet. Illasinnade rykten. Det skulle vara i Kvinnan som mötte en hund. I så fall.

DEN HÄR GÅNGEN släpps ilskan fram på riktigt. Ondskan i nära relationer, i barnens utsatthet. Övergreppen mot dem. All misshandel där. Det nog allra värsta, svåraste och tyngsta samhällsproblemet i vår tid. Övervåldet mot barnen.

En dos uppländsk vrede hjälper mot mycket. Heja Elsie!, vill man utbrista. Mera sådant! Pappahyllningar ligger kanske inte precis i tiden. Elsie Johansson sätter sig över allt sådant. Sjunger helt och hållet efter sin egen näbb. Den här gången. Som hon brukar. Bladet från munnen är en eruptionernas bok. Allt instoppat i hjärnan, som vill ut. Säkert finns det mera av den varan. Som hos oss alla.

Den i dagarna utgivna boken är bara en början. En tankebok att läsa lite ur. När helst man behöver. Själv tror jag nog många behöver det nu.

Bo-Ingvar Kollberg

Sidstycken.com