Synlig i sommarljuset

UR KULTURLIVET. Fredrik Hardenborg: No Mind State of Mind. (Konst hos Galleri Brygghuset i Öregrund. t o m 2 juli)

I am Superman. Akryl och sprayfärg på bomullspapper av Fredrik Hardenborg. Foto: Maja Hardenborg.

En ny bildkonstnär blir synlig i det uppländska sommarljuset med Fredrik Hardenborg. I hans utställning hos Galleri Brygghuset i Öregrund finns mycket att glädjas åt. Allt är säkert utfört. Mittt bland det som är yta och ett distinkt, hårt tilltal, ryms även inslag från det veka och mjuka i popkonsten.

DET ÄR EN FIN liten utställning med popkonst, som Fredrik Hardenborg visar på Galleri Brygghuset i Öregrund. I bakgrunden finns de klassiska utformarna av popkonstens grammatik. Som Andy Warhol, Jasper Johns och Roy Lichtenstein. Det märks också att den i visningen avbildade Sigmar Polke är en av förebilderna. Sämre inspiratörer finns.

Alla Hardenborgs bilder är utförda med säker formuppfattning och teknik. Färgkänslan är påtaglig. Även om det kommunikativa innehållet är något begränsat, finns där klara besked att det kommer att utvidgas efter hand. Redan nu rymmer hans konst en påtaglig tvetydighet. Särskilt i I am Superman. Där det veka och mjuka träder fram. I det annars hårda tilltalet som ofta finns i de här bilderna.

OMFÅNGET ÄR den här gången visserligen begränsat och så småningom hoppas jag få se ett ännu bredare urval. För nog markerar Fredrik Hardenborg, att han hittat en stabil plattform för sin fortsatta verksamhet med bildkonsten. En ny och multibegåvad konstnär blir synlig under årets allra ljusaste dygn. Man tänker sig också att han är på god väg att hitta en spännande balans mellan sina olika kreativa uttryck. Orden, musiken och bilden.

Den här utställningen får sin tyngd inte minst i sitt gränsöverskridande tilltal. I sitt svar på dagens genomkommersialiserade samhälle. Där finns många spår av både ironi och parodi. I såväl sådant som kommit till som blinkningar till mode, reklam, serietidningarnas berättarröster. Som allt annat som omger oss och bärs upp av yta och ett mer eller mindre öppet begär. Fredrik Hardenborgs bilder i Öregrund ger en hel del mersmak för hans framtida kreativitet. Och utställningen är väl värd ett besök.

Bo-Ingvar Kollberg

Sidstycken.com